Uzina de Utilaj Chimic (UZUC) Ploiești, mecanicul șef al chimiei românești, pregătește noi investiții pentru anul în curs și preconizează creșterea numărului de salariați cu 50 la sută.
UZUC este unul dintre marii furnizori de echipamente sub presiune pentru industria chimică, petrochimică și rafinarie, precum și în domeniul instalațiilor energetice clasice și nucleare. Datorită capabilității și a stabilității financiare, UZUC nu a fost afectată de criza petrolului și a realizat în anul 2015 indicatori financiari similari cu cei din anii anteriori. Acum, pregătește investiții de 800.000 de euro.
„Investițiile sunt axate în principal pe modernizarea procesului de producție, creșterea productivității muncii și îmbunătățirea condițiilor de lucru”, ne-a declarat directorul general al UZUC, Marius Oprea.
Exporturi în toată lumea
UZUC și-a păstrat specificul producției de utilaje și echipamente pentru industria chimică și petro-chimică, schimbătoare de căldură, vase sub presiune, rezervoare, tancuri de depozitare, coloane, dar a implementat și noi tehnologii care i-au permis execuția de produse pentru industria energetică. Compania ploieșteană colaborează cu mari firme de EPC pentru proiecte din întreaga lume, produsele societății fiind în exploatare în Australia, Asia (inclusiv Rusia și Orientul Mijlociu), Africa (Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc, Nigeria, Libia), America de Nord (SUA, Canada) și țări din America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile).
UZUC, ca parte a Grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), asigură clienților facilități pentru derularea de contracte cu valori mari (chiar și de 2-3 milioane euro) pe perioade ce pot depăși un an, în codițiile în care clientul asigură finanțare numai pentru circa 10-20% din valoarea contractului, restul fiind achitat după finalizarea și livrarea utilajelor.
Susține Compania Națională de Chimie
În prezent, UZUC are peste 400 de angajați care beneficiază de pachete salariale motivante, iar pentru susținerea planurilor strategice de dezvoltare în perioada următoare numărul de salariați ar putea crește chiar și cu 50%.
“Societatea noastră este într-o permanentă căutare și selecție de personal calificat, atât cu studii superioare (ingineri), cât și cupregătire medie (lăcătuși și sudori). Organizăm periodic cursuri de formare profesională, fiind autorizați pentru lăcătuși și sudori”, a declarat directorul general al UZUC.
Prin colaborarea cu instituțiile de învățământ superior din Ploiești (Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești), Brașov (Universitatea Transilvania) și București (Universitatea Politehnică) sunt create premisele dezvoltării unei cariere pentru toți tinerii absolvenți dornici să opteze pentru acest sector industrial, mai subliniază Marius Oprea.
Ei vor avea o șansă în plus dacă industria românească va fi revitalizată. Este motivul pentru care Marius Oprea susține proiectul SC Chimcomplex SA Borzești care vizează înființarea alături de Oltchim a Companiei Naționale de Chimie (CNC).
„UZUC înseamnă Uzina de Utilaj Chimic și este cea mai performantă fabrică din România ce asigură mentenanța industriei chimice romanești. Lucrăm pentru export de 25 ani și peste 90% din utilaje sunt exportate. De aceea, a lucra și pentru un proiect de investiții românesc de o asemenea anvergură (proiectul Oltchim presupune investiții de 300 de milioane de euro în următorii 7 ani) este o bucurie, pentru că noi putem livra categoric competență și, astfel, un combinat chimic românesc de producție câștigă lupta cu celelalte platforme chimice europene! Țara are ingineri buni, însă proiectele mari au lipsit. Acum, însă, vine timpul să dovedim și noi lumii că suntem o țară competitivă și valoroasă”, a încheiat Marius Oprea, directorul general al UZUC.