Antreprenorii români ce cred în viitorul României au hotărât relansarea industriei chimice din țara noastră prin înființarea Companiei Române de Chimie.
Inițiatorii acestui proiect de pionierat economic reprezintă puternice firme de succes din domeniul producției chimice cărora li s-au alăturat, din comerțul internațional, gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, precum și bănci, și instituții financiare internaționale.
La acest proiect se lucrează de peste 3 ani, iar acum Chimcomplex este pregătit să depună în 26 iunie 2017 oferta de achiziționare a combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Evoluția industriei chimice Românesti
Industria chimică autohtonă era în 1990 pe un onorant loc 10 în lume ca volum al producției; țițeiul era prelucrat în rafinării și combinate petrochimice, gazele naturale erau procesate în produse de chimie organică fină și îngrășaminte chimce complexe, iar resursele minerale ale țării (sarea, calcarul, caolinul, cărbunii, etc) erau valorificate superior.
Industria chimică avea pentru procesare o bază largă de materii prime, oferită de resursele minerale ale țării, avea o bază materială complexă formată din peste 100 de combinate și fabrici la care se adăuga o rețea de 11 institute de cercetare de un înalt nivel științific. România pregătea specialiști pentru industrie în 17 universități și 28 de licee industriale; în plus avea infrastructura necesară din care o parte mai exista și în prezent.
În 1990 industria chimică românească a realizat o producție record de 36 miliarde Euro, dar de atunci și până în prezent au disparut peste 85 de întreprinderi; nu mai producem cauciuc sintetic, mase plastice, fibre sintetice sau coloranți. Ca atare, 2015 a însemnat o producție de doar 10 miliarde de Euro, iar România a ajuns să importe produse chimice în valoare de 8 miliarde Euro.
Ce este Compania Română de Chimie
Relansarea industriei chimice românești trebuie făcută acum, pentru că România încă mai are tot ceeea ce este nevoie pentru a reuși: are materii prime ce pot fi procesate în țară, are personal calificaa, ingineri chimiști foarte pasionați de excepție, mai are câteva platforme industriale funcționale și o mare piață de desfacere în țară și în regiune.
A fost nevoie de timp pentru a se forma o clasă de antreprenori români cu adevărat profesionști, competenți, care au potențial și curaj de a relansa acest domeniu pornind de la două combinate chimice – Chimcomplex Borzești și Oltchim Rm. Vâlcea – ce vor forma nucleul acestui ambițios proiect național.
Aceste două combinate, deși cu traiectorii diferite în ultimii 10 ani – primul devenind foarte competitiv datorită investițiilor făcute în urma privatizării – 70 mil Euro în tehnologii, iar al doilea fiind în dificultate (economică, de imagine și socială), pot deveni inima Companiei Române de Chimie la care ulterior să se alăture și alte societăți funcționale din ceea ce a fost industria chimică a României.
Concret, pe această platformă industrială se vor prelucra sare, calcar, var, gaze naturale, propilenă, etc. și se va produce sodă caustică sau produse clorosodice, solvenți, polioli – polieteri, oxoalcooli și plastifianți.
Înființarea Companiei Române de Chimie urmează exemplele recente din alte țări vecine. De exemplu, Polonia, unde în urma cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte chimice prin unificarea unui numar de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty.
Lansarea Companiei Române de Chimie vine într-o perioadă când autoritățile guvernamentale românești au început să manifeste interes pentru sprijinirea capitalului autohton și avem încredere că vor acorda o atenție reală acestei inițiative benefică României pe toate planurile (se vor infiinta peste 10.000 de locuri de muncă, se vor dezvolta afacerile companiilor autohtone, atât pe orizontală, cât și pe verticală, va crește baza de impozitare pentru bugetele locale și centrale, etc.)
Compania Română de Chimie va porni de la o cifră de afaceri de 250 mil. Euro și se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiții care vor crea condiții pentru funcționarea la capacitate a instalațiilor existente, atât la Borzești, cât și la Rm. Vâlcea. Astfel, se vor mări capacitățile de producție a instalatiilor de clorură de calciu, clorură de var, clorură ferică și sodă caustică de la Borzești și va crește gradul de utilizare a capacităților la instalațiile de polioli, oxoalcooli și plastifianți de la Râmnicu Vâlcea.
Această etapă de consolidare va continua în următorii 3-5 ani cu o dezvoltare reală a cifrei de afaceri de până la 1 miliard Euro prin investiții în instalații noi, atât la Borzești, cât și la Rm. Vâlcea. Astfel, se va construi o instalație de sare recristalizată, instalații de pesticide la Borzești și instalații de oxid de etilenă și de olefine la Rm.Vâlcea unde se vor repune în funcțiune fabricațiile de pe fluxul PVC . Programul investițional preconizat se ridică la peste 275 milioane Euro.
Compania Româna de Chimie va atrage, în această structură, și alte combinate chimice din țară, urmând să fie elaborată o politică de investiții comună, de dezvoltare a bazei tehnico-științifice și de învățământ, urmărind de fapt dezvoltarea României.